NTFU Fietvrouwen
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook
 
Nieuws

Op fietsvakantie in de Auvergne; een aanrader!

Friday, June 16, 2017

De Auvergne is een prachtig fietsgebied in het midden van Frankrijk. Ook dit jaar doet de Tour de France deze regio weer aan voor twee etappes. Toch is de regio een stuk minder bekend onder fietsliefhebbers dan de Alpen, Pyreneeën en misschien zelfs de Vogezen. Onze redacteur Jeanine Laudy trok erheen om te zien hoe mooi fietsen in de Auvergne eigenlijk is.

 

Trek een lijn van Genève westwaards naar de kust van Frankrijk, en halverwege kom je er Clermont-Ferrand tegen. De Franse stad staat bekend om haar zwarte kathedraal in het centrum van de stad. Het is de enige grote stad in de Auvergne, dus wil je naar deze buurt op vakantie, dan is er een grote kans dat je hier met het vliegtuig of de trein aankomt.  

 

Net buiten de stad ligt de Puy de Dôme, de middelste berg in een ‘chaîne des puys’ (er liggen meer dan vijftig vulkanische bergjes op een rij van slechts veertig kilometer), in het Massif Central in Frankrijk. Het departement waar de Puy de Dôme in ligt is ernaar vernoemd en vormt één van de vier departementen in de Auvergne, samen met Allier, Cantal en Haute Loire. Vanaf het Puy de Dôme heb je een fantastisch uitzicht op die rij vulkanische bergen, waarvan je bij sommigen nog duidelijk ziet dat het een vulkaan is geweest, met een krater in het midden. Schapen worden ingezet om het gras kort te houden, zodat er geen bomen op kunnen groeien en de kenmerkende vormen dus blijven bestaan.

 

Vulkanisch gebergte

“Puy” betekent zoveel als podium, en waar bergen in andere delen van Frankrijk de naam ‘Mont’ of ‘Col’ krijgen, gebruikt deze regio in veel gevallen ook de term ‘Puy’. Had de Mont Ventoux in deze regio gelegen, dan had hij dus misschien wel de naam ‘Puy Ventoux’ gekregen. Een grappig feitje, en waardoor deze fascinatie met het woord ‘Puy’ is ontstaan werd niet duidelijk, maar je kunt het inderdaad terugzien bij veel van de klimmetjes in de buurt.

 

Tijdens mijn fietsweekend in de Auvergne stonden er twee lange fietsritten op het programma. Op dag één beklommen we vanuit Mont Dore de Col de la Croix Saint-Robert, een zes kilometer lange klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5% - een fijn opwarmertje. Na een afdaling kom je dan uit bij Chambon-sur-Lac, bij een heerlijk meer. Op het gras bij de eendjes en vogeltjes, die uiteraard om wat eten kwamen bedelen, nuttigden we onze stokbroodjes met Saint-Nectaire, de overheerlijke lokale kaas. We reden weer terug naar Mont Dore via de Col de la Croix Morand, een klim van bijna negen kilometer met gemiddeld 5,8%. Een lekkere klim, waarbij je wel het gevoel hebt dat je een berg beklimt, maar nog wel een soepele tred houdt. 

 

Op dag twee reden we naar een echte Puy. Via glooiende wegen reden we van Allanche naar de Pas de Peyrol, of: Puy Mary. De klim begint echt op elf kilometer van de top, met een gemiddeld stijgingspercentage van 6%, maar de laatste 1,75 kilometer zijn gemiddeld boven de 9% en er zitten stukken bij van boven de 13%. Hoewel een beklimming (in elk geval volgens Strava) pas echt 'telt' als je die zonder af te stappen hebt gedaan, is het bijna onmogelijk om tussendoor niet af te stappen om van het uitzicht genieten. Zelfs de fanatieke Strava-gebruikers in ons midden legden de KOM-classificatie naast zich neer om het uitzicht in zich op te nemen.

 

De laatste anderhalve kilometer van de Puy Mary is zwaar, maar je ziet al die tijd het Chalet du Puy Mary liggen en wij wisten dat we daar een heerlijke lunch gingen krijgen. De lokale truffade en aligot (beide aardappels met kaas) zijn een aanrader en vooral heerlijk als je er hard voor gewerkt hebt. Buik wel uit als je erna via Le Falgoux naar Salers wilt rijden, want de Col de Neronne die je onderweg tegenkomt kent een zeer zwaar einde.

 

Tour de France 2017 in de Auvergne

In de Tour de France, die over twee weken begint, zal het peloton ook twee dagen door de Auvergne fietsen. Op zondag 16 juli zal het peloton na 189,5 kilometer aankomen in la Puy-en-Velay, met de Col de Peyra Taillade (categorie 1) en Côte de Saint-Vidal (categorie 4) kort voor aankomst. Dat wordt dus een spectaculaire weekendetappe en met de laatste 82 kilometer door de Auvergne zullen we ongetwijfeld heel mooie helikopterbeelden van de omgeving gaan zien.

Op maandag is er een rustdag, waarop de renners dus een mooi herstelrondje kunnen maken door deze prachtige regio, waarna er op dinsdag 18 juli weer wordt vertrokken vanuit Puy-en-Valey. Direct na het begin van de etappe gaat het peloton op weg naar de categorie-1-klim Cote de Boussoulet, waarna de Col du Rouvey op het programma staat, voor het peloton de Auvergne weer verlaat op weg naar Romans-sur-Isère.

 

Een prachtige fietsbestemming

Natuurlijk kennen de Alpen- en Pyreneëencols een bepaalde mystiek, zijn daar al veel belangrijke wedstrijden op bevochten, wat deze bergen extra betekenis geeft, en is het ook een mooie uitdaging om die cols te bedwingen. Maar wat het leuk maakt om in de bergen van de Auvergne te fietsen is dat de klimmen minder lang zijn. Ben je er dus bijvoorbeeld met een groep fietsers, waarvan het niveau onvermijdelijk van elkaar verschilt, dan zijn er veel meer mogelijkheden om tussendoor op elkaar te wachten. En omdat je niet op zulke grote hoogtes fietst, kost het minder acclimatisatie vanuit ons laaggelegen kikkerlandje. Daarnaast is ook het asfalt op de meeste wegen van zeer goede kwaliteit, wat ook niet altijd het geval is in Frankrijk. En tot slot is het uitzicht op de vruchtbare, groene regio overal waar je rijdt prachtig, omdat je nooit zo hoog komt dat je in de dorre, boomloze gebieden komt.

 

Zitten er ook nadelen aan fietsen in de Auvergne? Eigenlijk is dat er maar één en dat is dat huurfietsen in deze regio bijna niet te krijgen zijn. Wegfietsen dan, mountainbikes – zowel in de reguliere als elektrisch ondersteunde variant – zijn er volop. Je zult dus ofwel je eigen fiets mee moeten nemen, of van tevoren goed moeten uitzoeken waar je een wegfiets kunt lenen of huren. En ben/ken je zelf een ondernemer die wel een bedrijfje in die regio wilt opzetten - dan zie ik hier in elk geval een goed verdienmodel!

 

Meer informatie

Alle informatie over vluchten naar en verblijf in de Auvergne vind je op de website auvergne-toerisme.nl. Als je naar de Auvergne gaat om te fietsen, let dan op het Accueil Vélo-logo van accommodaties, wat betekent dat je er je fietsen kunt stallen en je er een fatsoenlijk ontbijt kunt verwachten. Dit keurmerk is er alleen nog niet in het departement Puy de Dôme, daar zul je dus even zelf moeten checken of je je fietsen kunt stallen en wat voor ontbijt je krijgt. Om mooie routes uit te stippelen in de Auvergne met verschillende klimmetjes erin, kun je op klimtijd.nl kijken welke je het beste liggen.
 

Tot slot een impressie van (fietsen in) de Auvergne, gemaakt door Martine Jongbloed van Atout France:<< Terug naar nieuwsberichten  


nieuwsbrief


inloggen beheerders