NTFU Fietvrouwen
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook
 
Nieuws

Chantal Blaak is wereldkampioene op de weg!

Saturday, September 23, 2017

Na het fantastische resultaat afgelopen dinsdag, met de wereldtitel tijdrijden voor Annemiek van Vleuten en zilver voor Anna van der Breggen, heeft Chantal Blaak vandaag de wereldtitel op de weg gepakt. Met de wereldtitel van de Team Sunweb-vrouwenploeg op de ploegentijdrit erbij, is dat dus al de vierde Nederlandse wereldtitel dit WK!

 

Vandaag om 13.30u startten 153 dames voor hun wereldkampioenschap op de weg in het Noorse Bergen. De wedstrijd was de langste wedstrijd die het vrouwenpeloton ooit heeft gereden, ruim 150 kilometer. Dat zorgde ervoor dat het begin van de wedstrijd vrij rustig verliep. Iedereen had duidelijk angst voor de lengte van de wedstrijd.

 

De eerste ontsnappinkjes

 

De Zweedse Sara Penton was de eerste die een aanval plaatste. Ze reed enkele kilometers solo vooruit, duidelijk genietend van de wedstrijd in haar buurland Noorwegen. Toen Mel Lowter uit Groot-Brittannië naar haar toereed, was het erop en erover, en was er een nieuwe eenzame vluchter. Lucinda Brand reed vervolgens naar Lowter toe en even leek het erop alsof de belofte van het Nederlandse team, dat ze er al vroeg een harde wedstrijd van zouden maken, nu al ging beginnen. Maar dat gebeurde niet; de beide rensters werden weer door het peloton bijgehaald.

 

Een nieuwe kopgroep ontstond met Amy Pieters, de Australische Rachel Neylan en voormalig Brits kampioene Hannah Barnes. Dit trio bleef lange tijd voorop, op zo’n half minuutje van het peloton. Ze ontsnapten daarmee aan een valpartij die in het peloton plaatsvond en waarbij zowel Chantal Blaak als haar ploeggenoot bij Boels-Dolmans, Megan Guarnier, betrokken waren. Guarnier kon niet meer verder en ook Blaak zag er gepijnigd uit. Zij stapte echter wel weer op de fiets.

 

In de tang

 

Langzaam maar zeker werd de kopgroep met Pieters terug ingerekend. Er kwamen nieuwe aanvallen en de volgende kopgroep bevatte Audrey Cordon-Ragot uit Frankrijk, Blaak en opnieuw Barnes. Zij kregen iets meer speelruimte, maar bleven telkens onder controle van het peloton.

 

In de een-na-laatste ronde werd de finale echt geopend. Anna van der Breggen testte haar benen uit op het klimmetje in het parcours, Salmon Hill. Annemiek van Vleute zat direct op haar wiel en samen met enkele andere rensters sloeg ze een gaatje. Er was echter te weinig samenwerking en het groepje viel terug in het peloton. Maar het was duidelijk: hier moest het gebeuren in de laatste ronde.

 

En dat gebeurde ook. Ditmaal was het Annemiek van Vleuten die een aanval plaatste op Salmon Hill. Anna van der Breggen volgde, net als de Poolse Kasia Niewiadoma en Katrin Garfoot uit Australië. Samen reden ze naar de kopgroep toe, waardoor er dus ineens drie Nederlandse dames in een kopgroep van zeven zaten. Het was echter duidelijk dat Annemiek en Anna elkaar niet lieten gaan en dus gaf het numeriek voordeel van

 

De finale

 

In deze slecht samenwerkende kopgroep besloot Blaak binnen de laatste tien kilometer weg te rijden. Ze plaatste haar demarrage en hoewel Cordon-Ragot het nog wel probeerde, kon ze Blaaks wiel niet houden. Van der Breggen en Van Vleuten hielden hun benen stil nu er een landgenote vooruit was en de samenwerking tussen de overige vier rensters was er niet. De koers lag in de plooi.

 

Zoals ze al vele grote wedstrijden heeft gewonnen in het verleden, zoals Gent-Wevelgem in 2016 en het Nederlands kampioenschap op de weg afgelopen juni, kwam Blaak nu ook weer na een mooie solo van acht kilometer aan bij de streep. Met de gevolgen van de valpartij nog zichtbaar op haar rechterarm, stak ze beide armen in de lucht. Voorbij de streep kwam het besef: ik ben wereldkampioene! Huilend vloog ze in de armen van haar verzorger, en haar ploeggenoten kwamen haar

 

De uitslag


Het peloton wist uiteindelijk nog net voor de streep de achtervolgers in te rekenen – op eentje na. Garfoot sprintte naar de tweede plek en behaalde dus nog een medaille op dit WK nadat ze dinsdag achter Van Vleuten en Van der Breggen brons pakte op de individuele tijdrit. De Deense Amalie Dideriksen, Blaaks ploeggenote bij Boels-Dolmans én de uittredend wereldkampioene, sprintte nog naar de derde plek. Van Vleuten werd vierde en Van der Breggen achtste.

 

 

Van der Breggen baalt, maar is ook blij


De Olympisch wegkampioene Anna van der Breggen, die de absolute topfavoriet was voor de WK-titel, reageert na afloop tegenover RTV Oost dat ze wel baalt dat er weer een kans weg is om zelf wereldkampioene te worden. Maar ze is natuurlijk ook heel blij voor Blaak. 

 

 << Terug naar nieuwsberichten  


nieuwsbrief


inloggen beheerders