NTFU Fietvrouwen
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook
 
Nieuws

Annemiek van Vleuten is de nieuwe wereldkampioen tijdrijden

Wednesday, September 20, 2017

In het Noorse Bergen is Annemiek van Vleuten gisteren wereldkampioene tijdrijden geworden en heeft vannacht geslapen in haar welverdiende regenboogtrui!​ Met het nadeel van regenachtige omstandigheden wist ze uiteindelijk toch een snellere tijd neer te zetten dan Anna van der Breggen, die uiteindelijk zilver won. De derde Nederlandse aan het vertrek, Ellen van Dijk, eindigde als vijfde. 

 

Sinds Annemiek van Vleuten vorig jaar keihard onderuit ging in de afdaling van de Olympische wegwedstrijd in Rio de Janeiro, terwijl ze op weg was naar goud, had ze zichzelf een nieuw doel gesteld: wereldkampioene worden op de tijdrit. Ze trainde er het hele jaar heel hard voor en met de prestaties die ze het afgelopen seizoen neerzette (waaronder twee etappeoverwinningen in de Giro Rosa en twee etappes plus de eindoverwinning in de Boels Ladies Tour) leek het erop dat ze inderdaad in de vorm van haar leven aan de start van het WK stond. Ze reed geen WK ploegentijdrit met haar ploeg Orica-Scott en begon dus fris aan de individuele tijdrit. 

 

Snelle tijd door Anna 

Anna van der Breggen was de eerste Nederlandse die op dinsdagmiddag van start ging. Al vroeg op de dag, als tweede starter, begon ze aan de tijdrit van 21.1 kilometer. De Birkelundsbakken, een klim die ongeveer halverwege het parcours lag, was het grootste obstakel. Niet alleen de klim, maar ook de daaropvolgende afdaling. Anna zette een snelle tijd neer en behield lange tijd de koppositie van snelste renster. 

 

Anna wist dat het grootste gevaar van haar landgenotes zou komen en volgde dus nauwlettend de tijdrit van Annemiek van Vleuten. Die was op het eerste en tweede tussenpunt slechts een klein beetje langzamer dan Anna. Maar met het tweede tussenpunt boven op de klim, waarvan verwacht werd dat Annemiek dáár de meeste tijd zou pakken, werd het nog spannend. Annemiek zette echter haar turbo aan op de afdaling en was op het derde tussenpunt ineens twaalf seconden sneller dan Anna. En met die voorsprong kwam ze uiteindelijk ook over de streep. 

 

Off-day voor Ellen

Ellen van Dijk werd dit jaar opnieuw Europees kampioene op de individuele tijdrit, en ze won afgelopen zondag nog goud met haar ploeg Team Sunweb op de ploegentijdrit. Ze werd ook beschouwd als een grote favoriete, maar wist uiteindelijk niet verder te komen dan een vijfde plek. Ze vertelde dat ze haar dag niet had, wat je op een tijdrit dan direct merkt. 

 

Uiteindelijk wist niemand anders meer aan de tijd van Annemiek of Anna te komen en werd Annemiek dus wereldkampioene tijdrijden! Anna won het zilver, net zoals ze de zilveren medaille pakte op het WK tijdrijden in 2015. Op de derde plek eindigde de Australische Katrin Garfoot (Annemieks ploeggenote bij Orica-Scott), die op het laatste moment nog de Amerikaanse Chloe Dygert van de bronzen-medaillepositie stootte. 

 

Terugkijken

Een emotionele reactie van Annemiek volgde, met beelden die de wereld overgingen van Annemiek in de armen van haar moeder. Bekijk het hier allemaal terug in de samenvattingen van de KNWU en de UCI:

 

 << Terug naar nieuwsberichten  


nieuwsbrief


inloggen beheerders