NTFU Fietvrouwen
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook
 
Daphny

Warmlopen

Monday, December 12, 2016

Zijn mijn man Johan en ik een stel apart? Nee, zeg ik gelijk volmondig. Maar als ik kijk naar wie van ons tweeën het ‘t snelst koud heeft, dan moet ik toch ‘ja’ zeggen. Tegen alle wetenschappelijk onderbouwde theorieën in, is het bij ons de man des huizes die het eerst bibbert op de fiets in deze wintermaanden.

 

Laten we eerst de wetenschappelijke feiten op een rij zetten. Vrouwen hebben het echt kouder dan mannen bij lage temperaturen. Hoe komt dit? Bij vrouwen stroomt minder bloed naar de uiteinden van het lichaam dan bij mannen. Vrouwen gaan efficiënter om met de warmte die ze zelf aanmaken en daarvoor is een reden. Het vet in het vrouwenlichaam is beter verdeeld dan in het mannenlichaam, zodat het bloed veel meer naar de belangrijkste organen stroomt bij dames. Maar omdat het bloed vooral naar de organen gaat, worden handen en voeten een beetje vergeten. Zij krijgen minder bloed. Daardoor hebben vrouwen het eerder koud dan mannen.

Ook hebben vrouwen het ’s nachts eerder koud. De lichaamstemperatuur van zowel mannen als vrouwen daalt in de nacht, maar bij vrouwen gaat dat veel sneller. Nee, da’s geen fabeltje. Het is om die reden dan ook niet vreemd dat wij vrouwen in bed altijd koude voeten hebben en het sowieso veel kouder hebben. We vragen onze partner niet om ons op te warmen om te plagen. Het feit dat onze handen en voeten minder bloed krijgen en onze temperatuur tijdens de slaap veel eerder daalt, is de enige ware en terechte reden.

 

Maar bij Johan en mij is het net omgekeerd. Zeker op de fiets. Als ik bij winterse temperaturen na even fietsen ben opgewarmd, trek ik al snel mijn handschoenen uit. Is Johan erbij, dan trekt hij ze snel onder zijn eigen handschoenen aan.

 

Ik zeg altijd: koud weer bestaat niet, wel slechte kleding. Goede kleding moet enerzijds ademend zijn, maar anderzijds zeker ook wind- en waterdicht. Kwalitatief hoogwaardig materiaal is bijvoorbeeld Gore-Tex. Kleding van dit materiaal biedt een comfortabele bescherming tegen de winterse weerselementen. De betere wielerzaken bieden je alle keuze in onder meer jacks, broeken en handschoenen. Schaf ook goede wind- en waterdichte schoenen aan en laat je goed adviseren op het vlak van onderkleding en sokken. Als ik klanten in onze wielerzaak adviseer, benadruk ik altijd dat de aanschaf van goedkope kleding het plezier flink kan bederven. Ga voor de juiste kleding!

 

Heeft mijn man dan goedkope handschoenen uitgekozen? Nee, hij is gewoon een grote koukleum. Samen zijn we geen paar apart, hij is op dit vlak wel een geval apart. Maar laten we daaraan in deze column niet meer woorden vuil maken.

 

Het is immers mijn laatste column op deze plek. En om die reden wil ik nog wel graag kwijt dat ik het heel leuk vond om de afgelopen drie jaar met regelmaat op deze manier met jullie te communiceren. Uit alle positieve reacties maak ik op dat mijn passie voor het wielrennen bij jullie is aangekomen. Fantastisch! Wielrennen is immers niet alleen een sport voor mannen, óók voor vrouwen. We vormen inmiddels een serieus peloton.

 

Laten we die mooie lijn doortrekken. Laten we met z’n allen ambassadeur zijn voor deze mooie sport. Of moet ik zeggen: laten we met z’n allen warmlopen voor deze mooie sport.

 

Nee, warmlopen hoeft niet...als u tenminste de juiste kleding heeft aangeschaft…

 

Ik wens jullie veel fietsplezier!

 

Graag tot ziens, graag tot sprekens.

 

Met sportieve groeten, Daphny van den Brand

 << Terug naar nieuwsberichten  


Stel een vraag aan Daphny
Sorry, om een vraag te stellen aan Daphny moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Maak hem direct aan.

inloggen beheerders