NTFU Fietvrouwen
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook
 
Daphny

Leergierig en verstandig

Tuesday, August 2, 2016

Tijdens een toertocht sprak ik onlangs een vrouw, waarvan een vriendin bij een atletiekvereniging in de buurt had deelgenomen aan Start to Run. In zeven weken tijd word je door middel van een gericht trainingsprogramma van 0 naar onafgebroken 3 kilometer lopen gebracht. In totaal namen ruim 100 vrouwen deel. Slechts 11 mannen!


De reden van de onevenredige (én gebruikelijke) verdeling gaf de voorzitter van de atletiekvereniging aan tijdens zijn welkomstwoord, zo voegde mijn toertochtgenoot toe. “Mannen denken het zelf te weten. Ze hebben geen advies nodig.” Woorden uitgebracht met een zekere ondertoon. Want, het zelf uitzoeken, blijft vaak niet zonder gevolgen aldus betreffende voorzitter. “Te snel van start, te intensief in de eerste maanden, met blessures en/of demotivatie tot gevolg. Terwijl de dames op stoom komen, haakt menig man af”, zo sprak hij uit ervaring.


Met fietsen is het niet anders. Als je uit de startblokken gaat, moet je dat op een weloverwogen wijze doen. Dames begrijpen dat als geen ander, zo heb ik de voorbije jaren overduidelijk gemerkt. Mannen noemen ons vaak nieuwsgierig, maar in feite zijn wij vrouwen bovenal leergierig. En dus verstandig.


Ik ben de voorbije jaren veel vrouwen tegengekomen die voor het eerst op een racefiets stapten. Al deze vrouwen vonden (en vinden) het leuk om te fietsen onder begeleiding van een ervaren coach en/of trainer, die hen tips en aanwijzingen geeft.


Wij vrouwen blijken snelle leerlingen. Ik merk namelijk een heel mooi verschil met een paar jaar geleden. Wilde voorheen bij uitzondering een vrouw aansluiten bij een groep fietsende mannen, inmiddels zie je meer en meer ‘gemengde groepen’. Het is niet meer een enkeling, maar steeds vaker een groep die gewoon aansluit en gewoon meerijdt met de heren.


Tijdens de onlangs gehouden en naar mij genoemde Daphny van den Brand Classic, zag ik die ontwikkeling in volle glorie. In de voorbije jaren was deze toertocht exclusief voor vrouwen. Maar de organisatoren proefden de wens om ook mannen toe te laten. Daaraan heeft de organisatie dit jaar invulling gegeven, tot grote tevredenheid. Volgend jaar gaat ‘mijn’ Classic dan ook zeker op de ingeslagen weg verder.


Je kunt gerust stellen dat de fietsende vrouw haar plek in ons land heeft veroverd. Natuurlijk, met voorop Leontien van Moorsel en later Marianne Vos, spreekt Nederland op wedstrijdniveau al heel veel jaren een woordje mee. Maar nu kunnen we zeggen dat het fietsen, zowel op de racefiets als op de mountainbike, in ons land ook als breedtesport bij de dames is doorgebroken.


Als ambassadrice van Fietsvrouwen.nl doet mij dat vanzelfsprekend heel goed. Ik herinner me nog mannen die een paar jaar geleden me aanspraken met: fietsen is niets voor vrouwen. Ik hoef niet  meer naar woorden te zoeken om hen op hun ongelijk te wijzen. De daden van alle fietsende vrouwen spreken voor zich.


Neemt niet weg dat ik nog graag een keer voor alle mannen herhaal: wij dames zijn snelle leerlingen!  


Met sportieve groeten,
Daphny van den Brand<< Terug naar nieuwsberichten  


Stel een vraag aan Daphny
Sorry, om een vraag te stellen aan Daphny moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Maak hem direct aan.

inloggen beheerders