NTFU Fietvrouwen
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook
 
Daphny

Daphny van den Brand blikt vooruit naar haar derde Classic

Wednesday, June 22, 2016

Volgende maand vindt alweer de derde Daphny van den Brand Classic plaats, de toertocht die is genoemd naar onze Fietsvrouwen-ambassadrice en waar Daphny zelf uiteraard ook weer acte de présence zal geven. Deze maand daarom geen blog van Daphny, maar dit keer belden wij eens met de goedlachse Brabantse die als een van de weinigen een toertocht naar zichzelf vernoemd heeft gekregen.

 

Op zondag 10 juli vindt de derde editie van de Daphny van den Brand Classic plaats. Na een drukbezochte allereerste keer in 2014 en een eveneens succesvolle editie in 2015 zijn de routes dit jaar nog wat langer en heeft Daphny zich een klein beetje bemoeid met het parcours. “Er zitten dit jaar wat extra klimmetjes in, nu we door Berg en Dal gaan en de Zevenheuvelenweg nemen. En omdat er ook mensen van best ver komen is de langste tocht nu 110 kilometer, de korte is 80 kilometer.” En: dit jaar mogen er ook mannen meedoen!

 

Dat er mensen vanuit het hele land naar Noord-Brabant afreizen om een naar haar vernoemde tocht te rijden, vindt Daphny na drie jaar nog steeds heel bijzonder. “Toen me voor het eerst werd voorgesteld om een eigen Classic te krijgen dacht ik echt: ‘waarom ik?’ Ik heb zelf nooit zo opgekeken naar andere sporters, dus ik kan me ook niet zo goed voorstellen dat andere mensen zo naar mij opkijken. Maar dat is dus blijkbaar wel een beetje zo. Dat vind ik echt héél speciaal en ik maak dan ook altijd heel graag een praatje met alle dames die speciaal naar mijn Classic komen.” Inmiddels is Daphny samen met Marianne Vos de enige wielrenster die een toertocht naar zich vernoemd heeft.

 

Boegbeeld

Daphny is dan ook echt een boegbeeld voor het vrouwenwielrennen. Eerst als professioneel veldrijdster, meer op afstand, maar tegenwoordig neemt ze zelf actief de vrouwen mee op pad om het plezier van fietsen te ervaren. “Ik merk dat vrouwen heel vaak hun eigen clubje, hun eigen netwerk hebben en het soms maar eng vinden om daarbuiten te komen. Maar daardoor worden je grenzen ook niet altijd verlegd. Door aan een clinic mee te doen bijvoorbeeld, leer je dingen die je anders nooit geleerd zou hebben - of pas in een veel later stadium. Laatst nog had ik bijvoorbeeld een MTB-clinic in de Drunense duinen. Daar zaten een paar vrouwen bij die nog nooit op een mountainbike hadden gezeten, maar ze deden het heel leuk. Qua techniek verbaasden ze me echt. Ik krijg ook vaak de vraag ‘moet ik wel met klikpedalen gaan fietsen?’. Ik zeg dan altijd: ja! Niet twijfelen, gewoon doen. Desnoods eerst even oefenen bij een clinic of met een vriend of vriendin die je kan begeleiden. Als er interesse is, organiseer ik zo een extra clinic voor een groep vrouwen die dat wil. Alleen maar heel gezellig!”


Niet alleen voor recreatieve fietsers zet Daphny zich in, tijdens haar profcarrière heeft zij altijd hard gevochten om het professionele vrouwenwielrennen naar een hoger plan te tillen. “Met mij heeft ook Marianne Vos zich altijd ingezet voor de sport. En soms nog veel actiever dan ik, hoor. Dan ging ze weer voor een vergadering naar Zwitserland. Dat is ontzettend goed van haar, maar ik dacht bij zoiets altijd wel ‘dit gaat ten koste van mijn training’. Het is ook niet voor niks dat Marianne even een jaar ertussenuit is geweest vanwege overtraindheid. Maar ze is wel ontzettend goed voor onze sport. Thalita de Jong is als nieuwe wereldkampioene op de cross misschien wel de volgende generatie die een soort vaandeldraagster voor onze sport kan zijn. Want ik ben wel heel bang dat als Marianne ooit stopt, de vrouwentak van het professionele wielrennen, en vooral van het veldrijden, weer in een slop gaat vallen als niemand zich daarvoor blijft inzetten.”

 

Niet meer hoeven

Dat Thalita meteen wereldkampioene zou worden in de veldritdiscipline kwam misschien wat onverwachts, maar dat ze goed was in veldrijden, dat was al wel duidelijk. “Je moet wel de techniek hebben, maar als de conditie goed is en het parcours ligt je, dan kunnen wegwielrenners - én mountainbikers - ook heel goed mee op een crossparcours. Thalita vindt crossen ook gewoon heel leuk om te doen, dus die gaat alleen nog maar verbeteren in de cross als ze ook haar techniek aanscherpt.” Zelf mist ze de wedstrijdsport niet meer echt, tenzij er een belangrijke wedstrijd plaatsvindt op een parcours dat haar goed zou liggen. “Dan denk ik nog wel eens: hoe zou het zijn geweest als ik daar in mijn proftijd had mogen koersen? Maar sinds ik ben gestopt besef ik pas goed hoeveel energie er in een profcarrière gaat zitten. Je hebt geen sociaal leven, bent altijd maar aan het reizen, altijd op de fiets. En de druk die van buitenaf op je wordt gelegd, en die je jezelf oplegt, die mis ik ook niet. Ik ben blij dat ik van fietsen niet meer mijn beroep hoef te maken!”

 

Ze heeft het ook veel te druk met alle andere dingen die nu in haar leven spelen. Ze is al vroeg na haar carrière mama geworden (“van een zwart gat was echt geen sprake!”), heeft haar wielerzaak cycleXperience uitgebreid en werd Fietsvrouwen-ambassadrice. Daarnaast gaat ze komende winter bij haar oude crossploeg ZZPR.nl-Orange Babies trainingen verzorgen voor de jonge talenten. “Dat is nu eigenlijk al een beetje begonnen. Nu sturen we ze vooral op afstand, wij leren ze hoe ze zelf het beste hun zomerseizoen kunnen inrichten. In de winter gaan we ze trainingen geven. En met cycleXperience verzorgen we het materiaal van de ploeg.” Die winkel kreeg afgelopen maart trouwens als een van de eerste winkels in Nederland het Strongher ‘Women Friendly Store’ keurmerk!

 

Kortom: Daphny is nog steeds druk met de wielersport bezig! Wil jij zelf eens een praatje maken met Daphny of gewoon een hele mooie tocht rijden door haar trainingsgebied? Schrijf je dan in voor de Daphny van den Brand Classic op 10 juli.<< Terug naar nieuwsberichten  


Stel een vraag aan Daphny
Sorry, om een vraag te stellen aan Daphny moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Maak hem direct aan.

inloggen beheerders