NTFU Fietvrouwen
Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook
 
Aanbiedingen

NTFU Fietsvrouwen onderzoekt fietsnavigatie

Thursday, March 3, 2016

Vorige maand vroeg een lezeres of wij advies konden geven over fietsnavigatiesystemen. Met een artikel over de Mio Cyclo 200 in de laatste editie van Fietssport Magazine (met leuke winactie!) waren wij ook wel nieuwsgierig naar de grote verschillen. Wij vroegen daarom een aantal vrouwen naar hun ervaringen met hun fietsnavigatie.

 

Mio vs. Garmin

De meest genoemde merken in ons mini-onderzoek waren Mio en Garmin. Slechts twee van de dertig vrouwen hadden een Bryton; we hebben daarom besloten Bryton uit het onderzoek te laten. Het viel ons bij de Mio’s en Garmins op dat er een grote variëteit was in modellen én meningen. Waar de één helemaal weg is van een bepaald merk, heeft de ander het apparaat inmiddels ingeruild. Voornamelijk bij de Mio’s waren er naast enthousiaste reacties ook flink wat klachten. Meer dan eens moest een Mio plaats maken voor een Garmin. Het ging hierbij vaak wel om eerdere versies van de Mio; de nieuwere versies lijken te zijn verbeterd.

Bianca: “Ik had eerst een Mio maar vond hem toen te traag... Heb hem weg gedaan en heb nu Garmin waar ik wel heel blij mee ben!”

Wendy: “Ik heb een Mio gebruikt maar ben overgestapt naar Garmin omdat de Garmin de voordelen van de Mio en de Garmin in de Garmin Edge 1000 gecombineerd hebben!”

 

Batterij

Één van de belangrijkste criteria voor een navigatiesysteem is misschien wel de duur van de batterij. Het apparaat wordt vaak verder van huis gebruikt tijdens langere tochten. Het viel hierbij op dat de modellen met speciale functies (Wi-Fi, Bluetooth, groter scherm) over het algemeen ook sneller leeg zijn.

Daniëlle (Mio 300): “De batterij gaat wel lang mee! Hele dag fietsen lukt in ieder geval wel.”

Corien (Mio 505H): “Waar ik me wel op verkeken heb, is de werking van de batterij. Na zes uur is die leeg. Nou ben ik zo'n kilometervreter die helaas geen 200 kilometer in 6 uur aflegt. Maar goed, dat doe ik dan ook niet elk weekend, dus meestal volstaat het apparaat.”


Kim (Garmin Edge800): “Een meerdaagse cyclo was een mooi moment om de batterij van mijn Garmin en de Garmin1000 van mijn fietsmaatje te vergelijken. Waar mijn apparaat het zelfs bleef doen tijdens de langste rit van 12 uur, hield haar Garmin er al na een halve dag mee op.”

 

Bedieningsgemak

Het gemak waarmee het navigatiesysteem bediend kan worden is belangrijk voor vrouwen, wellicht nog belangrijker dan voor heren. Meer dan eens hoorden we gemopper over het apparaat. Als een apparaat niet gemakkelijk in één oogopslag te bedienen is, dan belandt het meer dan eens ongebruikt in de kast.


Aaltje (Garmin Edge 810): “Ik heb mijn Garmin nog niet goed in gebruik. Als ik dat wel heb dan kan ik er meer over vertellen. Erg eenvoudig is het niet.”

Simone (Mio 315H): “De Mio bevalt mij heel goed. Is erg makkelijk in gebruik. Aanzetten en eigenlijk kan je gelijk gaan fietsen.”

Sommige apparaten maken je het wel erg makkelijk, getuige deze reactie van fietsvrouw Anja over haar Mio:

“Eigenlijk zit alles erop, je kan je telefoon ermee verbinden, dus als je gebeld wordt geeft ie dat in je scherm aan!”

 

Verrassingsfunctie

Meer nog dan alle andere mogelijkheden werd de ‘Surprise-me’ functie van Mio genoemd. Deze functie, waarbij je na het invoeren van het aantal kilometers of de gewenste duur van je rit een nieuwe route krijgt, bleek een belangrijke reden om een Mio te kopen.


Cindy: “Toentertijd bewust gekozen voor een Mio i.v.m. de surprise me functie. Je toetst óf de tijd die je wilt besteden aan fietsen met een gemiddelde snelheid in, óf het aantal kilometers. De Mio stelt dan drie verschillende routes voor, waarbij je kunt kiezen uit bv verschillende hoogtes.”

Overigens heeft de nieuwste versie van Garmin, de Garmin Edge 1000, inmiddels ook een surprise-me functie.

 

Prijs

Verrassend genoeg werd de prijs van de navigatiesystemen niet vaak genoemd. Een oorzaak hiervan zou kunnen zijn dat we de dames naar hun huidige navigatiesysteem vroegen, wat de meesten alweer enige tijd geleden hadden aangeschaft. Vooral de bezitters van een Mio noemden de (lagere) prijs als een belangrijk voordeel.


Ramona: “Mijn Mio was vele malen goedkoper dan Garmin... Heb toch het idee dat ik bij Garmin vooral voor de naam betaal.”

Hoewel we meer dan 30 vrouwen hebben gesproken, blijft het aantal meningen beperkt. We zijn dan ook benieuwd naar de ervaringen van anderen. Ben je zelf op zoek naar een (nieuw) fietsnavigatiesysteem, vraag dan eerst naar de ervaringen in jouw omgeving en lees de reviews op de vele vergelijkingssites. Let hierbij niet alleen op de extra functies, maar ook op de batterijduur, de samenwerking met andere apparaten (computer, hartslagmeter, telefoon, cadansmeter e.d.) en de mogelijkheden bij het uitbreiden van de kaarten. Laat je daarnaast goed adviseren over de werking van jouw apparaat. Er worden regelmatig informatieavonden georganiseerd waar je alles leert over het gebruik van jouw fietsnavigatie. Het zou toch zonde zijn als je na lang wikken en wegen een keuze hebt gemaakt en dan het apparaat amper gebruikt.

Wil jij de Mio Cyclo 200 winnen? Lijk dan snel in Fietssport Magazine op bladzijde 29!<< Terug naar nieuwsberichten  inloggen beheerders